onsdag, november 22, 2006

Rationella val?

Som marknadsanalytiker kan man slita sitt hår i förtvivlan över att inte finna orsakerna till att endast ungefär en procent av försäljningen av segelbåtar med övernattningsmöjligheter är trimaraner. Detta gäller i Sverige, trots att flerskrovsbåtar är ovanligt lämpliga för våra förhållanden. På andra marknader kan det se annorlunda ut, men fortfarande dominerar enskrovsbåtarna. Beteendevetarna är förmodligen de som har bäst modeller för att forska i orsakerna, även om också deras verktyg är trubbiga. Beteendevetarna har i alla fall visat att människor absolut inte är rationella. Den vetenskap som i sina förklaringsmodeller mest utgår från att människor gör rationella val är nationalekonomerna, med begrepp som economic man.
Låt oss för ett ögonblick utgå från att valet av segelbåt är rationellt grundat. Med tanke på de containerliknande baljorna som dominerar marknaden skulle man då kunna dra slutsatsen att majoritetens kravspec ser ut så här:

1. Det är viktigt att jag kan komma iland på så få ställen som möjligt, det räcker strängt taget med de större marinorna.

2. Ifall jag går på grund så vill jag ha så stora skador på båten som möjligt.

3. Det är av stor vikt att båten sjunker så fort som möjligt, ifall jag skulle punktera skrovet eller vid en allvarlig grundstötning.

4. Under segling är det viktigt att det är så obekvämt som möjligt. Att sova i lovartskojerna ska vara omöjligt. Matlagning ska vara ett konststycke och om man inte är fastkrokad med sele i lovart så ska det vara stor chans att ramla ut under mantåget i lä. Framförallt är det viktigt att barnen lätt ramlar överbord.

5. Det är viktigt att båten seglar långsamt i grunden. Detta möjliggör för mig att betala en hög kostnad för marginellt bättre prestanda. Marginalkostnaden för prestanda ska vara så hög som möjligt.

6. På halvvind och slör är det viktigt att båten är svårseglad och broachar lätt. Utan besättning på rejlen så ska den knappt gå att segla i frisk vind.

7. Med spinnaker på läns i frisk vind så ska båten vagga och gärna tippa åt lovart, så att riggen ryker och helst att några besättningsmän ramlar i vattnet.

8. Det är viktigt att båten är fylld med så mycket ädla träslag och regnskog som möjligt, för att bidra till avverkningen på ett konstruktivt sätt.

9. På grund av allt ovanstående: En stor dieselmotor.



måndag, november 06, 2006

Corsair är bekvämast

För alla seglare som ännu inte upptäckt den nya publikationen "Allt om Segling" (utgiven av samma förlag som Båtnytt) så rekommenderas ett omgående besök hos Pressbyrån. I ett reportage signerat Gustav Morin sjungs trimaranernas lov. Corsair-båtarna beskrivs som de bekvämaste för cruising. Inte illa med tanke på att de – på kappseglingsbanan– också spöar båtar som beskrivs som "racers". Suveräna med andra ord.

Vi önskar tidningen, som uppenbart siktar in sig på Seglings läsare, Lycka Till.

söndag, november 05, 2006

Do'nt feed the Panda

Nu är det dags att ta tag i bloggen igen, har varit en aning inaktiv på sistone men nu ska det bli fart igen. En som varit flitigare på uppdatering är Daniel Darpe med sin Farrier F 9. (One-off-version av Corsair 31) Nu har han lagt ut en massa roliga filmsnuttar hur det är att segla med familj och jolle i 15 knop.

Klicka här så kommer du till Daniels blog